vineri, 8 ianuarie 2010

Sanatate !


Bantuie zvonuri de boli si molime, fiecare ne ferim cum putem de pericole. Dincolo de psihoze si de temeri, exista mila lui Dumnezeu care lucreaza mai ales prin sfintii tamaduitori pe care Biserica i-a randuit spre vindecarea noastra.


Sfinti ca : Nectarie, Spiridon, Pantelimon, Mina, Cosma, Damian, Chir, Ioan Rusul, Mochie, Anichit ne apara si ne tamanduiesc de boli.

Copiii nostri sunt cei mai expusi, insa acesti sfinti impreuna cu Sfantul Stelian si Sfantul Efrem cel Nou, ocrotitorii copiilor, ii vegheaza.


Urmaresc din cand in cand blogul unei alte americance ortodoxe, Katherine- http://evlogiaonline.com/. Aceasta si familia ei duc o viata unde Dumnezeu este o prezenta constanta si familiara. Mama si copiii citesc zilnic din Ceaslov si se roaga cu copiii, iar intreaga familie traieste o autentica viata ortodoxa.

Intr-una dintre postarile de pe blogul ei, il citeaza pe un medic pediatru ortodox, parintele Alexei Grachev, care a formulat niste masuri pe care parintii le pot lua in cazul cand copilul lor s-a imbolnavit. Aceste sfaturi se afla in introducerea la varianta in engleza a Canonului de rugaciune pentru copilul bolnav.

Am tradus aceste povatuiri din engleza si iata-le:


" * Rugati-va pentru sanatatea si mantuirea copilului si a medicilor care au grija de el.

* Copilul ar trebui sa primeasca Sfintele Taine care sa-l intareasca cu Trupul si Sangele lui Hristos. Chemati-l pe parintele dumnevoastra acasa pentru a-i da copilului Sfanta Impartasanie.

* Dati un pomelnic cu numele copilului la Sfanta Liturghie.


* Cereti parintelui sa faca o slujba in cinstea ocrotitorului copilului pentru sanatatea si mantuirea copilului bolnav.


* Stropiti-l pe copil cu agheazma mare de la Boboteaza si dati-i sa bea. Biserica noastra binecuvinteaza agheazma pentru insanatosirea noastra. Tot cu agheazma ar trebui sa stropim tot ce folosim pentru ingrijirea copilului.


* Pomelnicele la Sfanta Liturghie ar trebui date pentru patruzeci de zile.


* Ar trebui sa punem o icoana aproape de patul unde doarme copilul si sa aprindem o candela sau o lumanare in camera lui.


* Parintii ar trebui sa-l binecuvinteze pe copil cu semnul sfintei cruci pe frunte sau cu ulei din candela unor sfinti (daca au).


* Langa copil ar trebui pusa o cruce si sa i se dea sa sarute crucea.


* Parintii ar trebui sa insemne medicamentele cu semnul crucii.


* Cititi carti duhovnicesti copiilor cand sunt bolnavi, mai ales Sfanta Scriptura si Vietile Sfintilor.


* Fratii copilului bolnav ar trebui sa aiba si ei grija de el: sa-i aduca de mancare sau de baut, sa faca curat sau sa preia din sarcinile fratelui lor bolnav.


* Cand copilul se insanatoseste, familia ar trebui sa rosteasca rugaciuni de multumire. "


Sanatate sufleteasca si trupeasca va doresc !

pictura de Nikolai Bogdanov-Belski

2 comentarii:

Irina spunea...

foarte fain articolul, pot sa-l pun pe „Femeia Ortodoxa”?mersic

Cristina spunea...

Sigur, Irina, cu multa placere! M-as bucura sa se foloseasca si alte mame de aceste sfaturi.