marți, 30 iunie 2009

Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti



Astazi, 1 iulie, il sarbatorim pe Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti, ocrotitorul Bucovinei, al intregii Moldove si al tuturor credinciosilor care il cheama in ajutor. Gasiti aici viata Sfantului nostru Leontie si aici acatistul lui. O parte din sfintele lui moaste se gasesc in biserica Manastirii Bogdana din Radauti, ctitorita in secolul XIV de Bogdan I, fosta resedinta mitropolitana.

Ne-am bucurat de Sfanta liturghie arhiereasca unde au slujit IPS nostru Pimen si PS Macarie, episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Cel din urma a evocat amintiri de pe vremea cand era student la seminar si venea la Radauti, a remarcat importanta sfintilor romani si a luat ca model smerenia IPS Pimen, parintele nostru.

Imi amintesc ca l-am auzit intr-un interviu pe PS Macarie spunand ca a dat ca ocrotitori bisericilor din Suedia si din celelalte tari nordice unde pastoreste sfinti romani: Sfantul Voievod Stefan cel Mare, Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.
Iata si cateva fotografii

PS Macarie predicand

IPS Pimen si PS Macarie, depanand amintiri de pe vremea cand PS Macarie era student la seminar




Arhieriile lor si staretul Bogdanei, arhim. Iustin



Racla cu sfintele moaste ale Sfantului Leontie si ale Sfantului Teodosie


Iertati calitatea slaba a fotografiilor, nu am stiut sa adaptez aparatul.

2 comentarii:

Loredana spunea...

Ce bine ca avem moaste de Sfinti in orasul nostru, ca sa ne apere de ispitele lumii acesteia!! Manastirea Bogdana e o biserica de suflet! Multumesc pentru comentariu. Doamne ajuta!

Cristina spunea...

Asa este, Loredana. Sfantul Leontie si sfantul Teodosie sunt mari ocrotitori al orasului nostru, iar manastirea Bogdana e o oaza de liniste duhovniceasca si o intoarcere in vremurile limpezi si neamestecate. Te imbratisez cu drag.