marți, 21 iulie 2009

Cele zece porunci ale soferilor


Dupa cum va spuneam in una din postarile anterioare, in America exista familii ortodoxe (de emigranti sau de bastina) care traiesc frumos, calauzindu-se dupa legea drept maritoarei noastre credinte. Urmarind un blog al unei astfel de americance ortodoxe (Emma, sotie de preot si mama a doi copii), am dat, printre altele lucruri interesante si demne de pomenit, de un" decalog al soferilor". Cum eu una ma aflu o mare calatoare, petrecand (prea) mult timp la volan si cum locuiesc la periferie si am nevoie de masina, am luat aminte la aceste "porunci" si le-am tradus si pentru dumneavoastra. Cine stie, poate va vor fi de folos, mai ales ca a venit vara si vad ca ati inceput sa cutreierati prin lume... Iata-le:

"CELE ZECE PORUNCI ALE SOFERILOR

I. Incepeti intotdeauna o calatorie cu o rugaciune, facand semnul Sfintei Cruci si incredintandu-va Domnului.

II. Nu va suiti niciodata la volan dupa ce ati baut.

III. Nu incercati niciodata sa scurtati timpul unei calatorii. Daca v-ati pornit tarziu, veti ajunge tarziu. Nu va grabiti.

IV. Cereti scuze soferului cu care ati intrat in contact, chiar si atunci cand nu ati avut intentia aceasta. Pana la urma, cand suntem pe jos si lovim pe cineva, ne cerem automat scuze. Asadar, de ce ar trebui sa ne comportam altfel la volan?

V. Cedati intotdeauna trecerea cuiva care se grabeste sau conduce agresiv. Chiar daca nu-i cedati trecerea, el va va depasi oricum, iar situatia va deveni si mai periculoasa.

VI. Faceti-i cu mana in semn de multumire unui sofer care va face loc.

VII. Conduceti in asa fel incat sa nu va fie teama daca vedeti masina politiei. Amintiti-va ca Dumnezeu vegheaza, chiar daca politia nu o face.

VIII. Stati cat se poate de departe de masini care au defectiuni sau semne de accidente. Dar, vedeti sa nu judecati, caci participati astfel la necazul lor.

IX. Nu accelerati niciodata cand un alt sofer incearca sa va depaseasca sau sa intre pe banda dumneavoastra. Nu il tratati pe aproapele dumneavoastra asa cum nu vreti sa fiti tratat.

X. Dupa fiecare drum, multimiti-I lui Dumnezeu ca ati ajuns bine. Multumiti dupa fiecare calatorie, nu numai dupa cele reusite. De fapt, aproape totdeauna putea fi mai rau!"

traducerea mea dupa: http://charmingthebirdsfromthetrees.blogspot.com/2009/07/orthodox-driving.html

Drum bun, asadar si vacanta placuta !

5 comentarii:

alexander spunea...

daca sunteti interesat de un cod banner exchange cu site-ul meu www.goblene.weebly.com, da-ti-mi un mail pe adresa lulu.stelea@gmail.com.
va multumesc

Loredana spunea...

vacanta placuta si tie!

Cristina spunea...

Multumesc din suflet, Loredana! Multe bucurii mari si mici iti doresc!

Sorin M. spunea...

Pichetez sediul Parlamentului alături de cei din Alianţa Bugetarilor

adriana spunea...

dardindar: Povestea mea in 4 minute (am cronometrat)